Panik odaları
Jodie Foster’ın 2002 tarihli “Panik Odası” filmi ile gündeme gelen panik odaları, özellikle deprem durumunda yaşam kurtaran önemli bir mimari aşama olarak kabul edilmektedirler.
“Panik odası” ifadesi ile kastedilen; evlerde, bir odanın tamamının veya oda içinde bir kısmın, çelik konstrüksiyon ile kaplı, hayati gereklilikleri muhafaza eden, özel olarak üretilmiş oda şeklinde dizayn edilmesidir. Üretici firmalar herhangi bir odanın tamamının bu çerçevede yenilenebildiğini ya da oda içinde bir kısmın bu amaçla kullanılabildiğini belirtmektedirler.
Deprem; insan hayatında olası felaketler içinde en ürkütücü olanı, en korku yaşatanıdır. Depreme ilişkin engelleme yönünde bir çare üretmek mümkün olmadığından yapılabilecek en rasyonel eylem, depremin olması halinde hayatta kalma şansını artırıcı tedbirleri almak olabilmektedir. Depremde hayatta kalamamanın en önemli nedenleri; kapalı mekanda bulunanlar için tonlarca ağırlıktaki betonlar arasında kalıp ezilerek ölmek, ya da depremde hayatta kalınsa dahi sonrasında yaşamsal gerekliliklere (su, yiyecek, ilaç, vb.) ulaşılamadığı için yaşama tutunamamaktır.
Panik odaları depremin yarattığı bu riskleri minimize edebilmek amacı ile tasarlanmaktadırlar. Çelik konstrüksiyon ile kaplı dış yüzey, oda yer değiştirse, bina yıkıntısı içinde kalsa dahi, içindekileri bu durumlardan koruma kabiliyetine sahiptir. Oda zeminine yerleştiren su ve oksijen tankları ihtiyaç anında yaşamsal gerekliliklerimiz olan bu iki kaynağa ulaşmayı mümkün kılmaktadır. Sabit bir şekilde monte edilen dolaplar içinde gerek duyulan tüm malzemeler muhafaza edilebilmektedir. Aydınlatma sistemi akülü bir yapıda oluşturulmakta, tasarruf modunda 7 ila 10 gün aydınlatma ihtiyacını karşılamaktadır.
Panik odaları bu donanımları ile sadece deprem için değil; evlerde maruz kalınabilecek herhangi saldırı, hırsızlık, vb. dış tehditlere karşı güvenli sığınaklar olarak da kullanılabilmektedir.
Panik odası sahibi olma arzusunda iseniz, öncelikle bu amaç ile evinizde ayırabileceğiniz yerin ölçülerini alın. Bu yer kullanılmayan eski tuvalet olabileceği gibi, bir odanızın tamamı, bir odanız içinde belirli bir kısım da olabilecektir. Aldığınız ölçüler ile üretici bir firmaya başvurup ortalama bir maliyet hesabı çıkartın. Bütçeniz ve beklentileriniz ileuygun buldu iseniz şayet firma önderliğinde yapılabilecek fizibilite ve üretim aşamalarından sonra sizin de bir panik odanız olacaktır.
Panik odaları evler kadar işyerlerinde; otel, vb. konaklama amaçlı binalarda yer alabilmektedir.
Konu ile ilgili yorum yaz!