Ahşap oyma antik kapılar
Geleneksel Türk el sanatlarından olan ahşap oymacılığı Anadolu’da XII. Yüzyıldan itibaren başlamış ve Selçuklular döneminde en parlak dönemlerini yaşamış ve ev dekorasyonunda büyük bir yer tutmuştur. Ahşap evlerin iç dekorasyonunda el yapımı ahşap oyma ile nakış gibi işlenmiş raflar, dolap kapakları, tavanlar, pencereler ve özellikle kapılar yapılmıştır. Sabırla ve ahşap oyma kalemi ile bütün ürünler yapılmıştır. Betonun üretilmesi, teknolojinin gelişmesi ile ahşap evlerin yerini beton binalar almıştır. Fakat günümüzde ahşabın doğallığından, sıcaklığından vazgeçemeyenler evlerinin iç duvarlarını ahşap kaplama yaptırıyor. Ahşap ev havası solunuyor. Ancak geleneksel ahşap oymacılığı ile elde yapılan iç ve dış kapılar birer endüstriyel ürün olmuştur.
Fakat ahşap oymacılığının nadide modelleri günümüze kadar gelmiştir. Dönemin antik kapı modellerini uygulayan az sayıda ahşap oyma ustası yapmaktadır. Atölyelerde yapılan kapılar çam, kestane, kayın, günlük (sığla ağacı), gürgen ağaçlarından üretiliyor. El oyması ahşap kapıların tek kanatlı ve çift kanatlı modelleri bulunuyor. Ayrıca kapıların tek yüzeyi ahşap oyma olan ve her iki yüzeyi de ahşap oyma olan modelleri de bulunuyor. Kapılar oda kapısı ve sokak kapısı olarak modelleniyor.
Ahşap oyma kapı modellerinde oyma tekniğine özgün doğa motifleri, palmet motifleri bulunuyor. Antik kapı modelleri ve kündekari kapı modelleri yapılıyor. Kündekari kapı modellerinde kumlama, asitleme, yakma ve telleme yöntemleri kullanılarak ahşap kapıya eski görüntüsü veriliyor ve eskitme kapılar oluşturuluyor. Kapı orta kısmı göbek panosu olarak adlandırılan oyma süslemesi yapılıyor.
Birsen
Konu ile ilgili yorum yaz!