Fayans boyama
Fayans boyama genel olarak dekorasyonda her zaman sorun haline gelmiş ve çoğu insan fayanslarını boyayamadığı için değiştirmek zorunda kalmıştır. Herhangi bir yüzeyin boyanabilmesi için öncelikle boyanın uygulanacağı yüzeyin belirli bir emiciliğe sahip olması gerekir ki fayansların bu tür bir emici özelliği olmadığından boyanması da oldukça zordur. Ahşap, beton, alçı ya da sıva gibi malzemelerin emicilik katsayısı yüksek olduğundan farklı boya türleri kullanılarak istenilen sonuçlar elde edilebilse de, fayans yüzeylerinin çok sert dokusu boyanın tutunamamasına neden olur. Fayans yüzeylerin üzerine sürülen boyalar kısa süre içerisinde yerçekiminin de etkisiyle aşağı doğru akar ve boyama işleminin başarısız olmasına neden olur.
Fayanslarınızın renginden memnun değilseniz ya da zaman içerisinde aşınma nedeniyle yüzeyindeki rengin solmasından şikayetçiyseniz, alçı kullanarak fayanslarınızı arzu ettiğiniz şekilde boyayabilirsiniz. Fayans yüzeyleri emici olmadığından, boyayı çok kolay bir şekilde emen bir madde olan alçının yüzeye uygulanması ile arzu edilen sonucun alınması kolay bir hale gelir. Fayans yüzeyinin üzerine alçı ile bir kat astar atmanız, daha sonrasında uygulayacağınız boyanın yüzeye tutunmasını sağlayacaktır. Ayrıca alçının yumuşak dokusu fayansın doğal görünümünü bozmayacağından, boya işlemi sonrası mat bir görüntü oluşması sorununu da yaşamazsınız.
Fayanslarınızı boyamak için alçı ile bir kat astar atmak yerine artık yaygın bir şekilde yapı marketlerde bulunan özel astar malzemelerini de tercih edebilirsiniz. Fayans yüzeyine kuvvetli bir şekilde tutunan bu özel fayans astarları, yüzeyin üstün bir emicilik özelliğine sahip olmasını sağlar. Henkel, Bauhaus gibi piyasanın güvenilir markalarının ürettiği fayans astarlarını yapı marketlerden alabilir ve kolay bir şekilde fayans yüzeyine uygulayarak boyama işlemine geçebilirsiniz. Her markanın kullandığı fayans astarı farklı bir içeriğe sahip olduğundan, bu tür ürünleri kullanmadan önce yapı market yetkilisinden gerekli tavsiyeleri aldığınızdan ve ürünün üzerindeki talimatları iyice okuduğunuzdan emin olun.
Kalın dişli zımpara kullanarak da fayans yüzeyinin boya için uygun bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Geçiş ya da transfer astarı olarak da bilinen bu uygulama, kalın dişli zımpara ile fayansın yüzeyinin belirli bir miktar aşındırılması ve böylece boyanın yüzeye tutunabileceği bir alan oluşturulması işlemidir. Burada dikkat etmeniz gereken; zımparalama işlemi ardından fayans yüzeyini tüm toz ve kalıntılardan iyice arındırdığınızdan emin olmak ve sonrasında fayansları kuru bir bezle iyice temizlediğinizden emin olmaktır.
iyi günler ben Niğde ili Çiftlik ilçesi Kula Köyü kula ilköğretim okulu müdür yardımcısıyım, okulumuz tuvaletleri çok kötü durumda fayans boyama hakkında daha detaylı(boya çeşitleri, dyanıklılık, maliyet) bilgi alnmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim
İyi günler ben resim öğretmeniyim zemin boyaması yapmak istiyorum okuluma ama yerler fayans ve çok parlak cam gibi. Bende araştırdım ve yazınızı gördüm böyle bir astar malzemesinin olması beni çok sevindirdi gerçekten. Sanırım bu astarın üzerine akrilik ya da plastik boya ile çalışabiliriz ama bu astar fayansı nasıl tutacak, sağlam mı sonra? Birde resim yaptık diyelim üzerine vernik sıksak uzun ömürlü olması açısından daha kaygan olur mu acaba?
Son kat ne surecez ben banyoda uygulucam ne yaptiysam karetmedi astarin uzerine yagli boya atacagim
merhaba geçiş astarı mı kullanalım yoksa dolgulu astar mı arasındaki fark nedir.bir de zımpara yapalım mı.epoksi boya nedir biliyor musunuz
Konu ile ilgili yorum yaz!
Faydalı siteler
Konular
en son eklenenler
En çok yorumlananlar
En çok okunanlar