Bebek mobilyası alırken dikkat edilmesi gerekenler
3 Aralık 2012
1.571 kez okundu
Yorum yapılmamış
Hayata yeni adım atacak olan bebekler için seçim yapılırken en ince ayrıntıya kadar düşünmek gerekir. Seçim yapmak derken akla gelebilecek her konu buna dahildir. Bebekler için giyimden tutun da kullanacağı mobilyalara kadar geniş bir aralıkta bulunabilecek birçok eşya seçimi buna dahildir. Burada bebekler için mobilya seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar anlatılıyor. Çünkü seçilecek olan mobilyalardaki renk uyumu gibi fiziksel öğeler ile mobilyaların yapımında kullanılan yapım malzemeleri gibi yapısal öğeler bebeğin sağlığı açısından son derece büyük önem taşımaktadırlar.
- Karyola: Bebeğin ilk doğduğu andan itibaren en çok zaman geçireceği yer olan karyola bebek için hem bir oyun parkı hem de en önemlisi rahatça uyuyabileceği bir ortam sağlamalıdır. Bu nedenle de sadece karyolanın süslü görüntüsüne aldanmamak gerekir. Her şeyden önce bebek için güvenli bir ortam sağlamalıdır. Örneğin karyolanın parmaklıkları arasındaki mesafe bebeğin kafasını bu araya rahatça sokabileceği kadar geniş olmamalıdır, yine karyolanın çerçeve malzemesi bebek açısından risk oluşturabilecek keskin ya da sivri yapıda olmamalıdır. Yatak seviyesi ayarlanabilmelidir, bebeğin yataktan düşme riskini azaltmak için bu özellik olmalıdır.
- Mama sandalyesi: Bebeğin beslenme zamanlarında kullanılabilecek en önemli mobilya türüdür. Bu nedenle bebeğin sandalyede güvenle kalmasını sağlayacak emniyet kemerleri olmalıdır. Emniyet kemerleri bebeğin omuz, kalça ve bacak arasından geçecek şekilde olmalıdır ve yine risk oluşturabilecek yapıda olmamasına dikkat edilmelidir. Sandalyenin ayakları arasındaki mesafe sandalyenin devrilmesini engelleyecek tarzda olmasına özen gösterilmelidir.
- Dolaplar ve kütüphane mobilyaları: Bu mobilyalar doğrudan bebeğin kullanacağı mobilyalar değildir ancak bebek odasında bulunacak dolap benzeri yapılar doğumdan bir süre sonra hareketlenmeye başlayan bebek için devrilerek risk oluşturmaması için mutlaka duvara sabitlenebilir olmalıdır. Benzer şekilde dolap kapaklarının hızla kapanarak bebeğin parmaklarını sıkıştırabileceği düşünülmeli ve kapakların yavaşça kapanmasını sağlayan yavaşlatıcı mekanizması olmalıdır. Buraya kadar anlatılanlardan şu sonuçlar çıkarılabiliriz:
Alınacak mobilyalarda sadece görünüş açısından değerlendirme yapmaktansa her zaman güvenlik ön planda tutulmalıdır.
Konu ile ilgili yorum yaz!