Facebook sayfamızda paylaştığımız yenilik ve modelleri takip etmek için lütfen beğenin.
Anasayfa » Yapı

Isı yalıtım levhaları

8 Nisan 2012 3.245 kez okundu Yorum yapılmamış

Isı yalıtım levhaları yalnızca kış aylarında soğuktan korunmak için değil, yaz aylarının sıcağında mekanın daha hızlı ve verimli soğutulması için de kullanılmaktadır. Isı yalıtım levhaları duvarı ile dış mekan arasındaki ısı transferini önlediğinden, kışın soğuk havanın içeri girmesini engellerken yazın da sıcak havanın dışarıda kalmasını sağlar. Yapı marketlerde birçok firmanın ürettiği ısı yalıtım levhaları bulunabilirken, kullanılacak yüzeye ve ürünün kalitesine göre fiyat aralığı değişmektedir. Ülkemizde satışa sunulan ısı yalıtım levhaları; 5mm’den başlayarak 5 cm’e kadar değişen kalınlıklarda bulunabilmektedir.

Isı yalıtım levhaları iç cepheye uygulandığında daha ince ürünler kullanılırken, dış cephe uygulamalarında genellikle 3-5 cm kalınlığındaki levhalar tercih edilmelidir. Ayrıca zemin yalıtımında da kullanılabilen ısı yalıtım levhaları, fayans ve parke altlarına 1-5 cm kalınlığında döşenir. Isı yalıtım levhaları her ne kadar petrol atığından üretilen bir yalıtım malzemesi olsa da, içerisinde herhangi bir kanserojen madde yoktur. Ancak yine de bu tür ürünleri satın almadan önce ilgili satıcıdan üretici firmanın sahip olduğu sertifikaları göstermesini istemenizde yarar var.

İngilizce “Foam Board” olarak bilinen ısı yalıtım levhaları, artık ülkemizde de hemen hemen her renkte bulunabiliyor. Beyaz rengin ağırlıklı olarak tercih edildiği ısı yalıtım levhalarında, aslında renk levhanın yalıtım gücünü belirleyen bir faktör değildir. Önemli olan üretici firmanın levhanın imalatında kullandığı malzemedir. Beyaz renk ısı yalıtım levhaları daha ucuz olduğu için genellikle müteahhitler inşaatlarda bu tür ürünleri duvar aralarında kalan boşlukları kapatmak için kullanılır ancak bu tür parçalı yapılan yalıtımın verimliliği oldukça düşüktür. Burada levhanın kalitesini belirleyen, ürünün “dansite” değeridir. Dansite; levhanın yoğunluğu ve kullanılan maddenin sıkılığıdır ki, dansite yani ürünün yoğunluğu ısının da levha içinden geçip geçemeyeceğini belirler.

Isı yalıtım levhaları tercihlerinizde satın alacağınız ürünün kalınlığına değil dansitesine bakmanız, mekanın çok daha üstün bir ısı yalıtımına sahip olmasını sağlayacaktır. Yaz sıcaklarında dışarıdan sürekli sıcak aldığı için bir türlü soğumayan evinizde sürekli çalışan klima nedeniyle hem yaşam konforunuz düşecek hem de soğutma için çok daha yüksek ücretler ödemeniz gerekecektir. Aynı şekilde uygun dansiteye sahip olmayan levhaların kullanımı kış aylarında da mekanın ısınmamasına ve bu nedenle de ısıtma masraflarınızın artmasına neden olur.

Konu ile ilgili yorum yaz!

Lütfen aşağıya konuyla ilgili bir yorum yazınız. Yorumlarınızın gösterilmesi için imla kurallarına dikkat etmeli ve gereksiz büyük harf kullanımından kaçınmalısınız.
Ayrıca RSS ile bu konudaki yorumlara abone olabilirsiniz

Yorumlarınızda bu tagları kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu sitede gravatar kullanabilirsiniz. Gravatar ile bir çok sitede algılanabilen genel avatarlar oluşturulabiliyor. Gravatara buradan üye olabilirsiniz.