Manolya bakımı
Manolya her dönem yeşil kalan yapraklara ve kalın sayılamayacak bir gövdeye; aynı zamanda rengarenk çiçekleriyle muhteşem bir kokuya sahip olan bitki türüdür. Düzenli su alabileceği, nemli bir ortamda yetiştirilmesi yeterli olacağı gibi bakımı da kolaydır. Bitkinizin gelişiminde gübreleme önemlidir. Yalnız manolya mevsimine göre farklı şekillerde gübrelenmelidir. Mevsimine göre gübreleme yolları ise şunlardır:
- Sonbahar mevisiminde manolya yapraklarının dökülmesiyle beraber gübreleme yapılmalıdır. Toprağa dökülen yaprakları tırmık yardımıyla ağacın gövdesindeki toprakla karıştırılmalıdır. Bu manolya için en iyi ve sağlıklı gübreleme yöntemidir. Manolyanız bu dönemde yağmur suları ile yeteri kadar besleneceğinden fazla sulama yapmanıza gerek yoktur.
- İlkbahar mevsiminde manolyanın çürümüş yaprakları ile beraber humus, kestane toprağı, kırmızı renkli toprak ve yanmış sığır gübresi karıştırılarak toprağa verilmelidir. Bu arada kırmızı renkli toprak demir bakımından zengin olduğu için gübrelemede oldukça önemlidir. Bu karışımla 6 santimetrelik bir dip yaygısı uygulamanız gerekir. Dip yaygısının özellikle 6 santimetreyi geçmemesine dikkat edilmelidir.
- Yaz mevsiminde bol bol sulamaya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Toprağının fazla miktarda suya ihtiyaç duyduğu bu dönemde bitkinizi susuz bırakırsanız manolyanız ölür. Özellikle manolyanızı yeni ektiyseniz ilk bir yılında, özellikle de yaz mevsiminde fazladan sulamaya ihtiyaç duyar.
- Kış mevsiminde ise manolyanızı dondan korumanız gerekir. Aynı zamanda ilkbahar mevsiminde hazırladığınız dip yaygısı karışımın üzerine bir de talaş ve saman eklemeniz gerekir. Böylece bitkinizi hem soğuktan korumuş olursunuz hem de bu karışım sayesinde bitkiniz ayrıca besin ve vitamin almış olur.
Manolya geçirgen ve verimli toprakları sever. Güneş ya da yarı gölge alanlarda yetiştirilmesi uygundur. Sulama esnasında ise uygulamanız gereken birkaç teknik vardır. Manolyanızı eğer bir hortum yardımı ile suluyorsanız, hortumu manolyanızın 2 santimetre üzerinde tutarak tüm yapraklarını ıslatacak şekilde ve etrafında daireler çizerek sulamanız gerekir. Yazın ise sulamayı yaparken toprağın üzerinde su birikintisi oluşana kadar bu sulama işlemini devam ettirmeniz gerekir. Manolyanızın suya olan ihtiyacını ise yaprak ve gövdesinden anlayabilirsiniz. Eğer yapraklarının rengi solmuş ve içe doğru büzülmüşse, bunun yanında gövdesi kuru ise manolyanız için yaptığınız sulama yetersiz demektir.
Konu ile ilgili yorum yaz!