Facebook sayfamızda paylaştığımız yenilik ve modelleri takip etmek için lütfen beğenin.
Anasayfa » Mutfak

Mutfaklarda doğru temizlik ve sağlıklı depolama

13 Nisan 2012 2.682 kez okundu Yorum yapılmamış

Mutfaklar her evin merkezi konumundadır. Mutfakların temizliğinde en çok dikkat edilmesi gereken husus, temizlik için kullandığımız bezler ve süngerlerdir. Tezgâhın bir bölümündeki kiri diğer yerlere transfer edebilmek hiç de zor değil.  Patlamaya hazır bir bomba gibi aynı kirli bezi kullanarak tüm mutfağı bakteri yuvasına dönüştürebilirsiniz. Bu sebeple, temizlik bezlerinin hijyenik olduğundan emin olun, sabunla yıkayın, 2-3 güne bir kaynatın, ya da kullan at bezleri tercih edin. Kaynatmayı tercih edenlerdenseniz, içine koyacağınız kabın materyaline dikkat edin. Mutfakta kullandığınız plastikleri yok edin. Üzerinde zamanla çiziklerin ve soyulmaların oluştuğu plastik grubu mutfak eşyalarını yerine, porselen, cam ya da çelik olanlarını tercih etmelisiniz. El havlularını gün aşırı yenisiyle değiştirin. Nemli ortam bakterilerin üremesine yardımcı oluyor, bu yüzden yıkadığınız bezleri, katlayıp evye yanına koymaktansa, asarak bir an evvel kurumalarını sağlayın.

Buzdolabı, mutfakların baş tacı, olmazsa olmazı fakat doğru düzenlemeler yapıyor muyuz? Yanlış depolamalar yapıyor ve yiyeceklerin çabuk bozulmasına sebep oluyoruz. Buzdolabının içinde sirkülasyonunu engellemeyen yerleştirmeler yapmalıyız. Gereksiz yere buzdolabı raflarına herhangi bir şey sermeyin.  Marketten aldığımız 3 adet karton meyve suyu paketini yan yana dizmeden, aralarına başka bir ürün, örneğin bir cam, bir kutu ürün şeklinde sıralamalıyız. Yumurtaları buzdolabına koymamıza gerek yok, mutfağımızda serin bir köşeye bırakabiliriz. Marketten alıp getirdiğiniz hiçbir ürünü stoklama esnasında yıkamayın. Kullanacağınız zaman, üzerindeki zirai ilaçları yok etmek için, ovarak, ılık suda temizleyin. Yıkanan sebze ve meyveler çok çabuk bozulur ve içinde bakteri oluşumu kolaylaşır.

Tüketeceğiniz kadar ürün alın, buzdolabınız market rafı gibi olmasın. Kullandığınız her ürünün kapağını tekrar sıkıca kapatmak gerekiyor, ağzını açık bırakmayın. Yemekleri buzdolabına almadan evvel, genelde soğumasını bekleriz. Bu soğuma esnasında içinde birçok bakteri ürer, bu sebeple şehir efsanesi gibi dolaşan” sıcak yemek buzdolabını bozar” ibaresi, hiçbir beyaz eşya kullanım kılavuzunda yazmadığını bilmelisiniz. Kullanımı biten yemeğinizi cam saklama kapına koyarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Sebze ve meyveleri buzdolabına yerleştirirken, plastik poşetlerinden kurtarın. Üzerinde matbaa mürekkebi olmayan kese kağıdı ya da havlu kağıtlara sararak yerleştirin.

Dondurucular da yine aynı hava akımını engelleyecek şekilde yerleştirme yapmayın. Aldığınız et, kıyma veya diğer dondurucu ürünlerini, kasap reyonundaki görevliye, tek kullanımlık poşetlemesini rica edin.

Konu ile ilgili yorum yaz!

Lütfen aşağıya konuyla ilgili bir yorum yazınız. Yorumlarınızın gösterilmesi için imla kurallarına dikkat etmeli ve gereksiz büyük harf kullanımından kaçınmalısınız.
Ayrıca RSS ile bu konudaki yorumlara abone olabilirsiniz

Yorumlarınızda bu tagları kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu sitede gravatar kullanabilirsiniz. Gravatar ile bir çok sitede algılanabilen genel avatarlar oluşturulabiliyor. Gravatara buradan üye olabilirsiniz.