Mutfaklarda semaver dönemi
Çay, Türk mutfağının vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Çay, sıcak bir içecek olmaktan çok daha öte bir kültürdür. İngilizlerin beş çayı uygulaması, Türk kültüründe zaman mefhumu olmaksızın yer etmiştir. Uzun, kahvaltı sonrası sohbetleri, öğleden sonra beş çayı muhabbetleri, akşam yemeği sonrası kalabalık bir şekilde yapılan komşu ya da aile sohbetleri hep çay eşliğinde yapılır.
Çay, bu derece hayatın içinde yer aldığından, çaydanlıklar ihtiyacı karşılamaz olmuştur. Semaverler, bu anlamda hem sürekli ve fazla miktarda hazır çay temin ederek, hem de servis kolaylığı sağlayarak büyük bir konfor temin etmektedirler. Semaver kelimesi Rusça kökenli bir kelime olup, “kendi kendine kaynamak” anlamına gelmektedir.
Semaverleri geçmiş dönemlerde çay bahçeleri, kafeler, ofisler gibi evin dışında görmeye alışmışken, artık gayet şık görünümlü ev tipi elektrikli semaverler olarak evlerimizin en rağbet gören eşyalarından biri olmuştur.
Geleneksel semaverler bakır, pirinç, saç ve tunç gibi malzemelerden imal edilmektedir. Alt tarafta ısının kaynağı olarak görev yapan, kömür konan delikli bir hazne yer alır. Alttan yukarıya doğru bir baca bulunur ve bu bacanın etrafından su haznesi yer alır. Bir musluk yardımı ile de suyun servisi sağlanır. Geleneksel semaverler tek demlikli olabildiği gibi, iki demlikli daha büyük, işyerlerine uygun semaver modelleri de vardır. Modern semaverlerde renk ve model çeşitleri çok fazla olup, mutfakların demirbaşı olma yolundadırlar. Demleme kısmı cam, porselen ve çelik gibi malzemelerden yapılan elektrikli semaverlerin gövdeleri de inox, çelik gibi malzemelerden üretilebilmektedir.
Semaver seçimlerinde mutfakta kullanılan diğer elektrikli ev aletleri ile uyum gözetilir. Bu tarz elektrikli mutfak aletlerinin aynı renk ve model içeren setler şeklinde tüketicilere sunulması da bir seçenek olduğundan bu yönde bir seçim de olasıdır.
Konu ile ilgili yorum yaz!