Ev restorasyonu için hazırlık
Kültürel mirasların korunmasını sağlayarak gelecek nesillerin de bu zenginliklerden faydalanmasını hedefleyen bir alanı ilgilen tüm çalışmalar restorasyondur. Ev restorasyonu ilk bakışta çok fazla maliyet gerektiren ve altından kalkılması da çok güç olan bir uğraş gibi görünüyor olsa da, aslında yapısal özelliklerin doğru incelenmesi ile mekanlara gerçek manada kültürel zengin katan çalışmalar yapılması mümkündür. Ev dekorasyonuyla bizzat ilgilenmek isteyen eski ev sahiplerinin işe restorasyon çalışmalarından başlamaması ve tüm bütçesini yeni eşyalara ayırması, sonucun da beklenen düzeyi asla yakalamamasına neden olacaktır. Yapının soyulması, fiziksel şartlara karşı güçlendirilmesi ve izolasyonunun yapılması olmak üzere temel üç bölümden oluşan ev restorasyonu sayesinde hem daha sağlıklı hem de daha kullanışlı yaşam alanları yaratılır. Tarihi özelliğin bozulmaması ise yapının ev olup olmaması fark etmeden tüm restorasyon çalışmalarının önceliğidir.
Restorasyona başlamadan önce kültürel yapının doğru incelenmesi ve tüm projenin de bu doğrultuda geliştirilmesi oldukça önemlidir. Zira yapının ait olduğu yılın şartları ve bu dönemin mimari etkileri düşünülmeli, restorasyon çalışmaları sonrasında yapının nasıl görüneceğine de bu doğrultuda karar verilmelidir. Erken Cumhuriyet Döneminde inşa edilmiş ahşap bir yapının modern görünümlü çerçevelere sahip olması abesle iştigal olacağından, mevcut imkanların kültürel zenginliğe zarar vermeyecek şekilde kullanılması gerekir. Yapının fiziksel anlamda güçlendirilmesi ve sunduğu mimari zenginliği uzun yıllar taşımaya devam etmesi de çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle ev dekorasyonu için hazırlık aşamasında yapının soyularak güçlendirilmesi için gerekli olan bütçenin de doğru hesaplanması gerekir. Tüm bütçenin yapının soyularak güçlendirilmesi için harcanması halinde yapı adeta çıplak kalacak ve dış ya da içten son derece kötü bir görünüme sahip olacağından, izolasyon ve giydirmenin mali külfetinin de ilk günden hesaplanması gerekir.
Doğru malzemelerin kullanılmasıyla birlikte ait olduğu dönemin tüm kültürel ve mimari özelliklerini yansıtacak olan yapının restorasyonu için profesyonellerden yardım alınması gerekecektir. Bir mimar ile anlaşarak “proje” çizdirmek, yukarda bahsi geçen tüm detayların çok büyük öneme sahip olması ve hata kaldırmayacak konuları içermesi sebebiyle en rasyonel karar olacaktır. Bu sayede yapının soyulurken zarar görmemesi ve aynı zamanda doğru biçimde güçlendirilmesi sağlanırken, aynı zamanda yalıtımın da azami fayda sağlayacak şekilde yapılması mümkün olur. Evlerin restore edilmesi sadece bunlarla ibaret olmadığı gibi yeri geldiğinde su tesisatının elden geçmesi dahi restorasyonun konusu olabilir. Tüm detaylara dikkat edildikten sonra tesisatın yenilenmesi ve yeni nesil modern armatürlerin kullanılması tüm çalışmanın boşa gitmesine neden olabileceğinden, hangi malzemenin nerede ve ne şekilde kullanılacağına karar vermek için deneyimli profesyonellerden yarım istenmesi tavsiye edilir…
Konu ile ilgili yorum yaz!