Facebook sayfamızda paylaştığımız yenilik ve modelleri takip etmek için lütfen beğenin.
Anasayfa » Duvar

Su bazlı boyaların avantajları ve dezavantajları

26 Mart 2012 4.348 kez okundu Yorum yapılmamış

Tiner ile inceltilen sentetik boyaların aksine su bazlı boyalar, su ile inceltildiği için öncelikle sağlıklı olduğu için tercih edilmektedir. Halk arasında su bazlı boyaların silinmeyenlerine plastik boya dense de, bu boya türleri de su bazlı boyalardır. Su bazlı boyaların kullanım ve uygulama avantajları nedeniyle piyasada yaygın kullanılması, kısa süre içerisinde birçok insanın ev ve iş yerinin duvarlarında su bazlı boyaları tercih etmesine neden oldu. Ancak kendine göre avantajları olsa da, su bazlı boyaların da bir takım eksileri vardır.

Su bazlı boyaların avantajları

Ülkemizde kısa süre içerisinde popüler hale gelerek günümüzde en çok kullanılan boya türü haline gelen su bazlı boyalar, özellikle çocuklu aileler için ideal tercih olacaktır. Duvar yüzeylerinde pürüzsüz bir yüzey oluşturması, su bazlı boyalar ile boyanan duvarların kolay bir şekilde silinmesine imkan tanır. Yaramaz çocukların en sevdiği şey olan boya kalemleriyle duvarları boyamak, su bazlı boya kullanan aileler için pek de büyük bir sorun olamaz. Ancak bu aşamada belirtilmesi gerekir ki, su bazlı yağlı boyaların silinebilme özelliği doğrudan kullanılan boyanın kalitesine bağlıdır. Piyasada birçok farklı markanın su bazlı boyası bulunmasına rağmen, her su bazlı boyanın silinebilme özelliği bir değildir.

Su bazlı boyalar uygulanan duvarların nefes alma kabiliyetinin yüksek olması da oldukça büyük bir avantajdır. Dökülme ve duvar çatlaklarının önlenmesi açısından büyük bir avantaj sağlayan bu özellik, ayrıca birçok evin sorunu olan duvar terlemesi ve nem birikmesini de engelleyecektir. Duvarlar biriken rutubet kısa süre içerisinde duvarın küflenmesine dahi neden olabileceğinden, su bazlı boyaların tercih edilmesi büyük bir avantaj sağlayacaktır. Amatör boyacıların dahi sorunsuz bir şekilde kullanabileceği su bazlı boyalar, pratik kullanım avantajına da sahiptir. Ayrıca birkaç saat gibi oldukça kısa bir süre içerisinde kuruması da ve anti bakteriyel türlerinin artık ülkemizde de bulunması, su bazlı boyaların avantajları arasında sayılabilir.

Su bazlı boyaların dezavantajları

Sentetik boyalardaki kapatma kabiliyetine sahip olmayan su bazlı boyalar, uygulama esnasında sorun yaratabilir. Özellikle koyu renge sahip duvarların açık renge çevrilmesi için su bazlı boyaların tercih edilmesi durumunda, oldukça uzun bir sürenin boya yapmaya harcanması gündeme  gelebilir. Duvarlara kapatıcı astar yapılması gerekebileceğinden ve 3-4 kat boyama ihtiyacı oluşabileceğinden, bu tür koyu renk duvarlarda su bazlı boya tercih edilmesi bir dezavantaj yaratabilir. Bir ya da iki kat daha fazla uygulanması boyama alanının da azalması anlamına geldiğinden, su bazlı boyaların koyu renk ve tamir görmüş duvarlarda tercih edilmemesi gerekebilir. Bunun haricinde belirgin bir dezavantaja sahip oldukları da söylenemez.

Konu ile ilgili yorum yaz!

Lütfen aşağıya konuyla ilgili bir yorum yazınız. Yorumlarınızın gösterilmesi için imla kurallarına dikkat etmeli ve gereksiz büyük harf kullanımından kaçınmalısınız.
Ayrıca RSS ile bu konudaki yorumlara abone olabilirsiniz

Yorumlarınızda bu tagları kullanabilirsiniz:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Bu sitede gravatar kullanabilirsiniz. Gravatar ile bir çok sitede algılanabilen genel avatarlar oluşturulabiliyor. Gravatara buradan üye olabilirsiniz.